Republika srpska. Republika Srpska 2019-11-11

Republika srpska Rating: 6,9/10 1015 reviews

Republika Srpska

republika srpska

Vodotoci mo─çnih rijeka , , , , i , zasigurno najbistrijih rijeka na ─Źitavom , bogati su svakovrsnom. . Znatan dio prostora Republike Srpske nalazi se pod bukovom ┼íumom, a na vi┼íim planinskim podru─Źjima razvile su se mje┼íovite ┼íumske zajednice bukve, i. Gra─Ĺanski rat, naro─Źito tokom prvih mjeseci, u mnogim je slu─Źajevima postao brutalna i ne─Źovje─Źna me─Ĺunacionalna borba, u kojoj su pored dobrovoljaca na svim stranama u─Źestvovali i pojedini kriminalci. Tokom trajanja rata imala je ┼íest korpusa, Prvi i Drugi kraji┼íki, Tre─çi korpus, Isto─Źnobosanski korpus, Hercegova─Źki korpus i Vazduhoplovstvo i protivvazdu┼ína odbrana. Beginning on 1 June 2004, the Air Force was officially called, Prvi Puk Vazduhoplovstva i Protiv Vazdu┼ína Odbrana Vojske Republike Srpske, also known as 1st Aviation Regiment and Air Defence Force of the Republic of Srpska's Army. The top military general, , was arrested on the 26 May 2011 in connection with the and the.

Next

Republika Srpska : definition of Republika Srpska and synonyms of Republika Srpska (English)

republika srpska

Kao naknadni argument navo─Ĺena je opasnost da se Srpska ne─çe zaustaviti na ovom referendumu, nego da ─çe i─çi sve do secesije. They regard as the of Republika Srpska. Umjesto stare dotrajale ku─çe, dobio je novi krov nad glavom, koji je podignut u akciji solidarnosti za samo dvadesetak dana. Arhivirano iz na datum 21. The between the entities were delineated in Annex 2 of the Agreement.

Next

Atlas of Republika Srpska

republika srpska

Po svojim smje┼ítajnim kapacitetima i izgra─Ĺenoj infrastrukturi za posebno se izdvaja planina Jahorina na kojoj su se. U Sarajevu Specijalne jedinice , i po─Źinju da vr┼íe teror nad Srbima u ve─çinskim muslimanskim i hrvatskim dijelovima grada. See the content for the entities concerned. Nasuprot tome, srpski nacionalni pokret je slijede─çi koncept nacionalnog ujedinjenja, koji je po uzoru na zapadnoevropske zemlje prihvatila a kasnije Kraljevina Srbija, te┼żio stvaranju ujedinjene srpske i jugoslovenske dr┼żave. Manji lokaliteti hrasta kitnjaka i obi─Źnog graba susre─çu se i u dolini u.

Next

Map of Republika Srpska

republika srpska

Ubijen je, a sa njim je poginuo i ve─çi broj pripadnika muslimanske policije. Na teritoriji koja danas ulazi u sastav Republike Srpske, Srbi su 1991. Peti cilj je preporu─Źivao podjelu Sarajeva na srpske, odnosno muslimanske dijelove, i uspostavu dr┼żavne vlasti u njima, i ┼íesti cilj nalagao je osiguranje pristupa srpske dr┼żave. Najpoznatije banje u Republici Srpskoj su: , , , , , , , i , koje imaju izgra─Ĺene zna─Źajne smje┼ítajne kapacitete. On 24 October 1991, the Serb deputies formed the Skup┼ítina srpskog naroda u Bosni i Hercegovini to be the highest representative and legislative body of the Serb population, ending the tripartite coalition. Ustavotvorna skup┼ítina odr┼żana je 30.

Next

Republika Srpska ÔÇö Vikipedija, slobodna enciklopedija

republika srpska

Va┼żan nosilac razvoja dramske umjetnosti u i cijeloj regiji je koje ima osamdeset stalno zaposlenih, a u sastavu samog gluma─Źkog ansambla, dvadeset┼íest dramskih umjetnika. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna progla┼íena je 18. Arhivirano iz na datum 8. The name Republika Srpska was adopted on 12 August 1992. U Banjaluci zbog nemogu─çnosti da bude dopremljen neophodan kiseonik, umrlo je dvanaest beba.

Next

Republika Srpska

republika srpska

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna uspostavila je svoju dr┼żavnost 28. Many constitutional changes were also made to change the social character of the Republika Srpska from to a multi-ethnic entity and thus including Bosniaks and Croats as constituent people of Republika Srpska. I ostali rije─Źni tokovi imaju veliki privredni zna─Źaj, mada uglavnom samo svojim donjim i srednjim tokovima pripadaju Republici Srpskoj. Srpska Republila Bosna i Hercegovina nije mijenjala svoj status do kraja rata, ali ipak, od otvaranja Londonske konferencije ljeta 1992, ona je prihvatila da njen status bude razrije┼íen u okvirima politi─Źkog entiteta Bosne i Hercegovine. Do┼ílo je do srpsko-srpskog sukoba izme─Ĺu dva nivoa vlasti. Austrougarska je stvaranjem bosanske nacije poku┼íavala da spre─Źi homogenizaciju naroda u BiH u borbi za demokratska, nacionalna, vjerska i kulturna prava. Za┼íti─çena podru─Źja Nacionalni parkovi U Republici Srpskoj zvani─Źno postoje tri i jedan : Ime Osnovan Veli─Źina ha Polo┼żaj Slika 1965.

Next

THE 10 BEST Things to Do in Republika Srpska

republika srpska

Klima Glavni ─Źlanak: Republika Srpska se nalazi u sjevernom umjerenom pojasu, i mogu se izdvojiti tri klimatska podneblja. Glavne njene odlike su umjereno topla ljeta i dosta hladne zime, sa prosje─Źnom godi┼ínjom temperaturom ispod 10 ┬░C, i visinom padavina od 700-1000 mm. Svjesna krhkosti republike i labilnosti njenih granica, komunisti─Źka vlast je ukinula do tada va┼że─çu mogu─çnost otcijepljenja op┼ítina i priklju─Źenja susednim republikama. Jedan od najve─çih, a sigurno i najposje─çenijih kulturnih doga─Ĺaja u gradu je i koji se svake godine odr┼żava u ovom pozori┼ítu, uz u─Źe┼í─çe mnogih doma─çih i stranih gluma─Źkih ansambala. Politics This section does not any. Po podacima broj stanovnika Republike Srpske je u padu, a prirodni prira┼ítaj od 2002.

Next

Map of Republika Srpska

republika srpska

Kada Topalovi─ça vi┼íe nikako nije bilo mogu─çe kontrolisati, poku┼íali su da ga uhapse. ┼Żrtve su bacane u , ili spaljivane. Poslednjih dana juna i tokom jula 2016. In the first two months of 2007, exports grew 19% year on year and imports by 39%. On the same day the Serbs' assembly in session in declared a severance of governmental ties with Bosnia and Herzegovina. Sarajevo je posle tri i po godine deblokirano, Srbi su u dugim kolonama i nose─çi kov─Źege iskopanih predaka napu┼ítali Ilid┼żu, , Grbavicu, a u njihove ku─çe i stanove upadali su Bo┼ínjaci. Po─Źelo je polemikom da li vlast u Srpskoj ima primat nad svojim predstavnicima u zajedni─Źkim organima BiH, ili mogu da djeluju nezavisno od Banjaluke.

Next

Republika Srpska

republika srpska

Sve to je Srpskoj davalo elemente dr┼żavnosti i otvaralo joj perspektivu da se razvija kao visoko autonomna cjelina u konfederalnom okviru Bosne i Hercegovine. Sukob dva nivoa vlasti Krajem 2015. Under its constitution, Republika Srpska has a president, parliament the 83-member , executive with a prime minister and several ministries , its own police, supreme court and lower courts, customs service under the state-level customs service , and postal service. Du┼żina jezera je oko 350 m, a ┼íirina 100 m, dubina 5 m. To se posebno odnosi na planinske tokove koji su veoma ─Źisti i bogati rije─Źnom ribom.

Next