Punkkien levinneisyys. Pelottaako punkki? Näillä paikkakunnilla on suurin riski saada puutiaisaivokuume 2019-12-01

Puutiaisaivotulehdus

punkkien levinneisyys

Se kehittyy muutamasta päivästä aina useampaan viikkoon tartunnan saannista. Borrelioosiepäilyn jatkuessa vasta-ainemääritys on syytä tehdä myöhemmin uudestaan. Suomessa myydään myös puutiaisten karkottamiseen tarkoitettuja aineita, joita käytettäessä on huomioitava, että niiden antama suojavaikutus ei ole täydellinen eikä kestä koko päivää. Eniten tartuntoja on Turun saaristossa Viime vuonna eniten tartuntoja oli Turun saaristossa ja erityisesti Paraisilla sekä Lappeenrannan alueella. Suomessa punkkeja tavataan runsaimmin saaristossa ja rannikkoseuduilla, mutta alueittain myös sisämaassa eteläistä Lappia myöten. Suomen oloissa punkin elinkaari on noin kolmesta viiteen vuoteen.

Next

Exspot

punkkien levinneisyys

Alueelliset erot puutiaisen yleisyydessä ovat suuria ympäristöoloista johtuen. Rokotetta suositellaan niille, jotka ovat pitkäaikaisesti Paraisilla, Simossa tai , jossa taudin saa yli 15 henkilöä 100 000:tta kohden vuodessa. Kuukausia myöhemmin voi kehittyä muita oireita, joista tavallisimpia ovat neurologiset oireet, kuten , , hermojuuri- tai vastaava ja pareesit eli lievät halvaukset. Vaaleat vaatteet helpottavat niillä mahdollisesti liikkuvien puutiaisten havaitsemista. Borrelioosi aiheuttaa monenlaisia oireita Borrelioosin varhaisoireena tulee osalle tartunnan saaneista puremakohdasta alkava leviävä ihottuma, erythema migrans vaeltava ihottuma. Turun yliopiston dosentti Jukka Hytösen mukaan diagnostiikka on Suomessakin kehittynyt luotettavammaksi.

Next

Borrelioosi

punkkien levinneisyys

Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa erilaisia iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas-, tai silmäoireita. Koiran tai kissan liikkuessa sisällä punkki voi jäädä esimerkiksi matolle tai sänkyvaatteisiin ja siirtyä niiden kautta ihmiseen. Tutkimukseen osallistui 100 reserviläistä, joista 50 sai 1200 mg päiväannoksen kapseloitua valkosipulia ja 50 placeboa kahdeksan viikon aikana, jonka jälkeen seurasi 2 viikon tauko. Borrelia-infektio tarttuu ihmiseen punkin puremasta vasta kun punkki on ollut ihoon kiinnittyneenä useita tunteja, jopa vuorokausia. Tartu siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se hitaasti pois. Todennäköisesti bakteeria tavataan muuallakin Manner-Suomessa, aiemmin sitä oli löydetty Ahvenanmaalta. Ranskan yleinen terveysohjeistus neuvoo tutkimaan myös epäselvässä taudinkuvassa ja mahdollisuuden.

Next

Exspot

punkkien levinneisyys

Suositeltavin keino punkin poistamiseksi on tarttua siitä kiinni tukevasti mahdollisimman läheltä ihoa. Ulkoilun jälkeen myös niille kannattaa tehdä punkkitarkastus. Erythema migrans on syytä erottaa punkin ja useimpien hyönteisten puremien pistosta heti samana päivänä ilmaantuvasta yliherkkyysreaktiosta. Viime kesänä rannoilla liikkuneet kertoivat kuitenkin kuhisevista heinikoista, joissa punkkeja vilisti. Vastaanotolle hakeutuessa kannattaa mainita punkinpuremasta sekä näyttää ihottumaläiskä. Myös pastöroimattoman maidon erityisesti vuohenmaidon välityksellä tapahtuneita tartuntoja on kuvattu Virossa ja Unkarissa.

Next

Punkki

punkkien levinneisyys

Helpoiten se tehdään apteekista saatavilla punkkipihdeillä, mutta se voidaan tehdä myös tavallisilla pinseteillä tai kynsillä. Puutiaisten on arvioitu kuuluvan pohjoisilla leveysasteilla ilmastonmuutoksesta hyötyviin eläimiin, joka selittäisi niiden laajentunutta levinneisyyttä ja tätä kautta borreliainfektioiden määrän kasvua. On huomattava, että borrelioosia levittäviä punkit ovat levinneet laajalle, kun taas puutiaisaivotulehdusta levittäviä punkkeja esiintyy vain Ahvenanmaalla, Turun ja Kotkan saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Simon, Kuopion ja Varkauden seuduilla. Sisältö jatkuu mainoksen alla Sairauteen on saatavilla kolmena annoksena otettava rokote, jonka Ahvenanmaalla pysyvästi asuvat kansalaiset saavat ilmaiseksi. Se voi olla myös kauttaaltaan punoittava. Taudin aiheuttajaksi osoittautui Borrelia burgdorferiksi sittemmin ristitty spirokeettabakteeri.

Next

Exspot

punkkien levinneisyys

Paljon lisää yksittäisiä havaintoja Yksittäisiä havaintoja puutiaisaivokuumeesta on tehty lukuisilla paikkakunnilla. Bakteeri löydettiin vuonna 1982, vaikka taudin tavallisimmat oireet on tunnettu jo yli sata vuotta. Borre­lioosia on eniten Ahve­nan­maalla, vii­me vuo­sina vuo­sittain yli 1 200 ta­pausta 100 000 asu­kasta koh­den, ete­läi­sessä rannik­ko-Suo­messa ilmaan­tuvuus on ol­lut 10—60 ja Pohjan­maalla ja Pohjois-Suo­messa 0—5 ta­pausta 100 000 asu­kasta koh­den. Punkin puremat dokumentoitiin päivittäisen punkkitarkastuksen jälkeen. Tartu punkkiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista.

Next

Punkkien levittämiä sairauksia yhä enemmän

punkkien levinneisyys

Tautia kutsuttiin aluksi Lymen artriitiksi, niveltulehdukseksi, mutta oireiden monimuotoisuuden paljastuttua uudeksi nimeksi vakiintui Lymen borrelioosi. Uusi laji suurempi riski Punkin puremasta voi Suomessa saada borrelioosin tai puutiaisaivotulehduksen. Lyhyeksi leikattu nurmikko ei kuulu puutiaisten suosikkipaikkoihin, mutta niitä saattaa olla myös puutarhassa ja puistoissa. Joskus osa imukärsästä, väkänen, voi jäädä kiinni ihoon, mutta se ei kuitenkaan lisää borrelioositartunnan riskiä. Borrelia-infektio tarttuu ihmiseen punkin puremasta vasta, kun punkki on ollut ihoon kiinnittyneenä useita tunteja, jopa vuorokausia.

Next

Torju punkkeja valkosipulikapseleilla ja eteerisillä öljyillä

punkkien levinneisyys

Sen voi tehdä kynsillä tai apteekeista saatavilla pinseteillä. Tätä keinoa ei kuitenkaan enää nykyisin suositella, sillä puutiainen saattaa tukehtuessaan oksentaa suolensisältönsä puremaan, jolloin borrelioosin riski kasvaa. Sen kannalta oleellisimmat ympäristövaatimukset ovat oikea kosteus ja lämpötila. Lääkäri tekee diagnoosin taustatietojen ja tutkimuksen perusteella. Kun kolme annosta on saanut, jatkossa riittää yksi tehosteannos 3—5 vuoden välein.

Next

Borrelioosi

punkkien levinneisyys

Virus tarttuu minuuteissa puremasta puutiaisen syljen mukana. Useimmille on tuttu myös pieni, punainen sekä sisätilojen kasveihin seittejä tekevä. Eniten punkkeja on rannikkoalueilla ja saaristossa. Virusta tavataan vain alueilla, joilla esiintyy kohtalaisesti punkkeja. Vuonna 2014 arvioitiin puutiaisaivotulehdustartuntoja olleen noin 40 vuodessa. Suomessa yleisimmin borreliaa kantava puutiaislaji on Ixodes ricinus. Varmassa vara parempi, varsinkin kun luonnossa paljon oleskelee.

Next

Scalibor

punkkien levinneisyys

Liikkuessasi luonnossa estä punkin kiinnittyminen iholle ja tarkista vielä punkkisyynissä, ettei näin ole käynyt. Epäiltiin myös, että kaikki rokotuksen hankkineet eivät olleet ymmärtäneet, ettei rokotus suojaa paljon yleisemmältä punkkien levittämältä taudilta,. Itävallassa rokote on ollut laajassa käytössä jo 1970-luvulta lähtien, ja siellä tautitapaukset ovat vähentyneet rajusti. Kuva: Raimo Suhonen Runsaalle 50 prosentille borrelioositartunnan saaneista tulee ensioireena puremakohdasta alkava usein rengasmaisesti leviävä ihottuma, erythema migrans vaeltava ihottuma. Jokaisessa kehitysvaiheessa punkki tarvitsee yhden veriaterian siirtyäkseen seuraavaan kehitysvaiheeseen.

Next