Promille på sjøen. Dødsfarlig båtfyll. Alkohol øker risikoen på sjøen 2020-01-11

Alkoholpromille

promille på sjøen

Gjerustad og makker Trond Erichsen signaliserer til båten at de vil legge seg inntil for en nærmere kontroll. Før det foreligger konkret dokumentasjon på at en lavere grense vil redusere dødsfallene på sjøen, ser ikke Orten grunn til endring. Årets varmeste dag er på hell. Pedersen trekker også frem et eksempel i Nord-Norge, der fire personer gikk på et skjær i 30 knop. Og da er mitt eneste ankepunkt motsagt. Sommeren har vært rolig for politiet hittil. Det fordrer et klart hode.

Next

Tatt med promille på sjøen

promille på sjøen

Det er en økning på over 50 prosent av gjennomsnittet de siste fem årene. Ett sted må man også sette en grense for overformynderi, eller skal man ha promillegrense for bading, oppholde seg på brygger osv? Hvordan påvirker alkohol evnen til å styre en båt Forskning utført blant annet ved Universitet i Bergen, viser tydelig at 0,8 i promille reduserer en båtførers evne til å fatte viktige avgjørelser. Et gjennomsnittlig menneske føler seg påvirket av alkohol når alkoholpromillen overskrider 0,5. I rettssaker er denne grensen satt til 1,5 promille, om det er konsistent er jeg ikke helt sikker på. Og den negative utviklingen fortsetter.

Next

Sandefjords Blad

promille på sjøen

Nær én av fire vestlendinger har sett berusede mannlige båtførere. Det er to mindre enn samme periode i fjor — men det er 12 for mange. Vi ser at antallet ulykker på sjøen ikke går ned. Det burde vært en grense som sa at over 5-7 knop er det ikke lov med promille, mens under kan man ha så høy man vil! Antallet som blir tatt for promillekjøring på sjøen, ligger an til å øke i år igjen. Båtsesongen har meldt sin ankomst i hele landet, og mens sjøtrafikken stiger, viser statistikken at andelen dødsfall i fritidsbåt ikke synker. Det er ikke noe tvil om at det redder liv hvis du ramler ut i sjøen.

Next

Gjelder promillegrensen på sjøen kun for båter med motor?

promille på sjøen

Mener det var en del diskusjon om dette etter påkjørselen av Varodbroa i Kr. . Det betyr dog ikke at man ikke man bli straffet av politi og påtalemyndigheten om man har mindre enn 0,8 i promille. Vi håper og tror det vil gjøre at enda flere i nærområdet venter med ankerdrammen til de er fortøyde, sier Kjønnø. Blodprøve kan tas av lege, offentlig godkjent sykepleier eller bioingeniør.

Next

Alkoholpromille

promille på sjøen

Nå skal jeg ikke drikke mer på turen inn til Sandvika, lover båtføreren. Rett under sjøens promillegrense på 0,8. Blant båtfolk i og rundt Oslo er bukta et av de mest populære steder å ligge til ankers eller fortøyd til land for å nyte sene sommerkvelder i godt selskap. Det vil kanskje være lettere å håndtere, dersom promillegrensen er lavere. Da øker sjansene for at det kan gå galt. Det er faktisk utrolig hvor hyggelig de aller fleste her ute på sjøen er, istemmer makker Gjerustad.

Next

Dødsfarlig båtfyll. Alkohol øker risikoen på sjøen

promille på sjøen

Personlig mener jeg promillegrensen burde vært den samme på sjøen som på land, altså nulltoleranse, sier Sundli. Sterke krefter Aksjonsgrupper og politikere i Norge jobber hardt for å få senket promillegrensen til 0,2, slik som Sverige har for båter over 10 meter. Politiet har også tatt mange fartssyndere på sjøen denne sommeren. Fører av motorvogn må ikke nyte alkohol eller ta annet berusende eller bedøvende middel i de første seks timer etter at han er ferdig med kjøringen, når han forstår eller må forstå at det kan bli politietterforskning på grunn av kjøringen. De resterende anmeldelsene er gjort av patruljer på land. Det vet vi er farlig, sier seiler Anne Line Henjum.

Next

Alkoholpromille

promille på sjøen

Tallene og erfaringene spriker tydeligvis i alle retninger. Helge Orten H , leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, mener en håndheving av dagens promillegrense vil kunne gi like stor effekt. Grensa for lovlig promille til sjøs er satt til 0,8. Trønderne må være blant de mest edruelige i landet. I de aller fleste tilfeller vil man ikke risikere å måtte dekke erstatning om man er under 0,8, men finner politiet grunnlag for straffeforfølgelse, kan man forvente at også forsikringsselskapet vil se nærmere på saken. Gir varmetap Er du beruset og faller i vannet vil du ha økt risiko for å drukne enn om du hadde vært edru. Kan jeg ro rundt i robåten min, stup full? I 2017 steg promillerelaterte dødsfall betraktelig.

Next

Politiet:

promille på sjøen

Ja, det å skulle kjøre bil bringer med seg flere avgjørelser da man ofte er omgitt av andre biler og fotgjengere, men også til havs kan det være behov for raske avgjørelser og befinner man seg i den norske skjærgården under høysesongen, kan man på ingen måte skjule seg bak at man ikke trenger å forholde seg til andre. Som alle vet reagerer vi mennesker ulikt på alkohol og der noen av oss tåler mye er det andre som tåler meget lite. Enkelte dager kan man drikke både fire og fem halvlitere med øl og føle seg helt fin, mens neste dag holder det lenge med to pils før man føler seg beruset. Ingen direkte sammenheng Men trodde du at også førerkortet for bil ryker hvis du blir tatt med for høy promille på sjøen? Hilsen Syvert Hei, Her er jeg nok litt på kanten av hva mange mener, men jeg synes faktisk vi har en meget bra alkohollovgivning for småbåtbrukere. To personer ble anmeldt for promillekjøring i båt på Byglandsfjorden. Noen u-sving blir det ikke, og de musikkglade får fortsette festlighetene litt utover sommerkvelden. Hilsen en som gjerne tar en kjørepils.

Next