Plantera om pelargon. Odla pelargoner 2019-12-01

SÄ vÀcks pelargoner till liv

plantera om pelargon

Engelsk pelargon eller Regaler En till utseendet ganska exklusiv pelargon som vanligtvis har stora, enkla blommor. . Doftpelargoner Blommorna i sig Àr ganska oansenliga eftersom doftpelargoner frÀmst odlas för det vÀldoftande och dekorativa bladen. VÀlj dÄ ett fönster som Àr sÄ ljust som möjligt med sÄ sval temperatur i rummet som möljligt. AnvÀnd gÀrna nÄgon form av minidrivhus tak eller lock som slÀpper igenom ljus som hjÀlper till att hÄlla kvar fukten. I vissa krukor har jag fler sticklingar och i vissa en ensam. Behöver vÀxtens rötter mer utrymme.

Next

Ranunkel i rabatten: Sticklingar och omplantering

plantera om pelargon

NÀr sticklingen utvecklat rötter och har börjat vÀxa ordentligt toppar man den sÄ att den fÄr ett buskigt vÀxtsÀtt. Och sticklingar ska vad jag hört inte ha nÄgon nÀring alls förrÀn de har fÄtt rötter och börjat vÀxa till sig lite. Zonalpelargoner NÀr du tÀnker pÄ en klassisk pelargon Àr det förmodligen en zonalpelargon du ser framför dig. Den vanligaste pelargongruppen som planteras i Sverige Àr zonalpelargonen men det finns andra som till exempel nejlikblommande, murgrönspelargoner och Ànglapelargoner. Det gÄr att förvara pelargoner under mycket tuffare villkor Àn de som beskrivs hÀr. Det Àr inte alltid man ser de glupska larverna.

Next

Pelargon

plantera om pelargon

SĂ€tt sticklingar i vatten eller jord — Ă„sikter gĂ„r isĂ€r vilken metod som Ă€r bĂ€st, men bĂ„da fungerar. Flera av doftpelargonerna kan Ă€ven anvĂ€ndas till att smaksĂ€tta eller dekorera bakverk och matrĂ€tter med. NĂ€r du klipper ned pelargoner börjar den skjuta skott i alla bladveck, klipper du inte ner den kan den bli som en pinne, sĂ€ger Elisabet. Det finns flera alternativa metoder att övervintra pelargoner. Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregĂ„ende granskning eller annan Ă„tgĂ€rd av Aller media.

Next

Plantera pelargoner

plantera om pelargon

DÄ kommer de igÄng med blomningen, sÀger Elisabet. . Rekommendationerna Àr förstÄs att övervintra dessa ljust och svalt, med sparsam vattning. Palm Focus Àr en precis sammansatt nÀringslösning för palmvÀxter som odlas i. Passa pÄ att beskÀra trötta grenar och plantera eventuellt om med lite mer jord. Kornen Àr gulbruna och nÀr temperaturen blir den rÀtta kÀnns innehÄllet trögflytande om man krossar skalet.

Next

Pelargon

plantera om pelargon

Plantera vĂ€xter i gropa Plantera varje planta i varsin kruka och fyll StĂ€ll krukorna i ett odlingstrĂ„g i ett soligt fönster eller under vĂ€xtbelysning med 14-16 timmars. Trots att den har sitt ursprung frĂ„n betydligt sydligare breddgrader Ă€r det en av vĂ„ra vanligaste krukvĂ€xter. Just nu blommar mina cerise pelargoner sĂ„ glatt efter att ha stĂ„tt inne pĂ„ fönsterbrĂ€dan i gĂ€strummet som Ă€r alldeles för varmt egentligen, men jag har inte tillgĂ„ng till nĂ„got kallt utrymme och jag nĂ€nns inte knipsa av dem för att fĂ„ dem starkare. Du kommer att hitta mĂ„nga palm bilder i handflatan bildgalleriet nedan Ă€r lĂ€ngre ner en lista över palm trĂ€dslag, Information om palm trĂ€dslag, fakta om. Änglapelargoner — fin som snittblomma Änglapelargoner pĂ„minner lite om de engelska men de har till storleken mindre blommor och blad.

Next

Ranunkel i rabatten: Sticklingar och omplantering

plantera om pelargon

Pelargoner Ă€r kĂ€nsliga för frost, sĂ„ vĂ€nta med att stĂ€lla ut dina pelargoner tills vĂ„ren har kommit för att stanna och risken för frost Ă€r över. Annars sĂ„ fĂ„r jag köpa nya och ta lĂ€rdom av dina fina rĂ„d : Det Ă€r ju den finaste blomman sĂ„hĂ€rĂ„rs eller? Skaka av jordklumpen och avlĂ€gsna gammal jord. Skickar en bild pĂ„ en palm den till höger, heter nĂ„got med paraply. Även om sĂ„dden tar lite tid sĂ„ Ă€r det inte alls sĂ€rskilt svĂ„rt att driva upp egna plantor. Jorden skall knappt vara fuktig. Det kanske enklaste sĂ€ttet Ă€r att övervintra dem i ett fönstret i ett bostadsrum. Kan man ge vĂ€xter förhĂ„llanden sĂ„ nĂ€ra som möjligt de har i sin ursprungsmiljö sĂ„ trivs de och vĂ€xer, blir stora och blommar villigt.

Next

SĂ„ lyckas du med dina pelargoner

plantera om pelargon

Har man riktigt gott om plats och tillgĂ„ng till bra belysning kan man lĂ„ta vĂ€xterna fortsĂ€tta vĂ€xtsĂ€songen inomhus med vĂ€rme över 8, upp till 20 grader. Men lĂ„t jorden torka upp mellan varven. . Det finns Ă€ven sorter med fyllda blommor. Även fast det tar emot sĂ„ Ă€r det sĂ„ vĂ€lbehövligt och det gör att den kan vĂ€xa med Ă€nnu bĂ€ttre kraft och bli riktigt frodig och fin. Under sĂ„dana förutsĂ€ttningar behöver de mer vatten Ă€n om de skall vila och tillskott av svag nĂ€ring.

Next

BeskÀrning av pelargoner, sÄ hÀr gör man

plantera om pelargon

Beslutet Ă€r helt ovetenskapligt - bara taget för att det rĂ„kar vara min födelsedag och enkelt att komma ihĂ„g -ett fint sĂ€tt att spendera sin födelsedag pĂ„. De flesta sorter fungerar Ă€ven i halvskugga till skugga, men blommar dĂ„ inte lika rikligt. Dela inte sticklingar eller plantor till andra om du misstĂ€nker sjukdomen. Vinterförvaring - övervintra pelargoner Pelargonen ser pĂ„ vintern som en vilotid och dĂ„ vill de gĂ€rna placeras ljust och svalt — i cirka 10-15 °C. Den behöver bara planteras om vartannat Ă„r och för.

Next