Plantera hortensia ute. Så sköter du din hortensia 2019-12-10

Lyckas med hortensia

plantera hortensia ute

Att få hortensian att överleva hösten och vintern i en kruka är svårt. Man får dock inte vattna för mycket eftersom rötterna då kan förfrysa. Fick en hortensia nu när vi flyttade ut till vårt torp, och grannen visste nog inte hur dålig jag är. Men de fluffiga beigebruna blombollarna blir också fina att ta in och torka. Kaisa gör inget speciellt för att skydda den inför vintern, men den fyrkantiga krukan är rätt stor, 40×40 cm och 50 cm på djupet.

Next

Hur kan jag övervintra en Hortensia?

plantera hortensia ute

Övrigt Sätt gärna ut Hortensian på balkongen eller i trädgården över sommaren på en skuggig plats så fort frostrisken är över! Hoppas du kommer att trivas här hos mig och kika gärna in igen:. Bilden är från Laila Lindströms trädgård på Lidingö. Fråga: Köpte en utomhushortensia i somras. Samtliga bilder och all text härstammar från Dan och Ann-Christin Rosenholm. Sedan när du ska vattna så häller du även lite på oasis-biten.

Next

Trädgårdshortensia

plantera hortensia ute

De små blommorna i violett är fertila och de större vitaktiga i kransen runt sterila och med uppgift att locka insekter. Från november 2018 har jag bara 5 km till mitt kära torp. Vi har stora träd runt tomten som skuggar en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen och så har jag planterat lågväxande vitblommande näva runt roten så den får skugga i botten. Fakta om hortensia Namn: Hortenisa, Hydrangea macrophylla Av de grekiska orden hydor, som betyder vatten och angeion, som betyder kruka, kärl. Basisk jord ger rosa blommor, och neutrala jordar producera vita blommor. På försommaren är blommorna ljust gulgröna för att sedan gå över i vitt och året i rosa.

Next

Trädgårdshortensia

plantera hortensia ute

Köpte en hortensia i maj och satte den i en självvattnande kruka, den klarar sig en vecka åt gången. Jag bor i Uppsala, o tänker plantera ner min i en rabatt så får jag se hur det går! Den bjuder på väldoftande blommor från slutet av juni till slutet av juli. Den är ungefär en meter hög och ser ut som en tät blommande buske. På ett elegant sätt ändrar blomställningarna färg när de vissnar — blir gröna, rostfärgade och till sist bruna. I specialproducerat hortensiagödsel finns det näring som förbättrar jorden vilket gör att plantan får den näring den behöver.

Next

Så sköter du din vackra hortensia

plantera hortensia ute

Nästa dag är det snustorrt i krukan och dags för vattning igen. Hortensia gillar när det är ett lite lägre ph i jorden så välj okalkad torv. De senare är inte framtagna för utplantering i trädgården. Härligt är att skörda egna färska kryddor och vid balkongbordet förstrött gnugga doftande blad mellan fingrarna. Strandråg blir ungefär 1 meter hög.

Next

Hortensia

plantera hortensia ute

Under vintern ska en trädgårdshortensia i kruka placeras frostfritt, är den nedgrävd i jorden bör den täckas med löv och grenar. Och inte behöver man vara utan trädgård för att man bor i lägenhet. En sådan glömde vi bort ute i en pyttekruka över vintern. Övervintra hortensia i kruka Hortensians huvudsäsong är mars till juni, men man brukar kunna köpa den i kruka ett par månader innan och efter den perioden. Blomsterlandets krukväxtnäring passar bra och ger gott resultat.

Next

Hur kan jag övervintra en Hortensia?

plantera hortensia ute

Jag ser på blommorna när det behövs. Prydnadsgräs med ax och vippor Prydnadsgräs är som vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. Låt inte hortensian stå kvar i den lilla plastkrukan som du köper den i, då torkar plantan lätt ut. Tusen tusen tack för den M-L! Välj en låda med så stor jordvolym som möjligt — minst 20 centimeter bred och 20 centimeter hög. Mer läsning På Plantagen brinner vi för växtriket och vår vision är att göra livet med växter enkelt och lättillgängligt för alla människor. Anses härdig till zon 2, men klarar sig långt upp i mellersta Norrland. Tänk på att krukor måste ha hål i botten så att fukt inte blir stående, det tar kål på vilka växter som helst.

Next

Vit Hortensia: Clematis Paul Farges

plantera hortensia ute

När blomningen långt om länge är över, klipper du bort blomklasarna och två blad därunder. Har man någon växt man är extra rädd om eller som är lite mer ömtålig kan man givetvis isolera runt krukan inför vintern. De sitter i stora antingen bollrunda eller platta samlingar över bladen. Att övervintra hortensia i kruka är svårt, om man inte har tillgång till ett ljust och frostfritt vinterrum som till exempel ett inglasat uterum. Jorden ska vara näringsrik, fuktig, mullhaltig och väldränerad, det sista inte minst viktigt för övervintring. Som matchande sällskap i krukan har Kaisa satt en gultonad ljung och en rosa aster, men de kommer knappast att övervintra. Den börjar att blomma som grön och skall sedan bli rödrosa successivt.

Next

Hortensia, vit

plantera hortensia ute

Så ta en tur till plantskolan innan du väljer vilken sort du ska satsa på. Det kommer från grekiskan hydor, vatten, r-et är inskjutet av uttalsmässiga skäl. Efter blomningen, som sker någon gång i juli till september, får bladverket dessutom vacker höstfärg. Namnet Sabelhagens olivlund kommer av att jag vill kombinera det bästa av två världar. En blandning av blad från svarta vinbär och pepparmynta ger ett supergott te tipsar Kaisa.

Next