Lasinen vuori. Edelmann, Toni : Lasinen Vuori 2019-12-10

Vaiheet 2

lasinen vuori

Modernimpaan lyriikkaan tottuneelle oi-huudahdukset ja loppusoinnut voivat tuntua vanhanaikaisilta, mutta tässä kokoelmassa ne ah, niin viehättivät minua. Valmistuttuaan hän sai musiikin lehtorin viran. Elämäkerrassa kiinnostaisi juuri tuo mitä Tynni ajatteli näistä laulullisista runoistaan. Opiskeluaikanaan Edelmann kiinnostui vasemmistoradikalismista ja sitä edustaneesta. Esimerkiksi vuonna 1981 Tukholman oopperassa esitetty Marita tanssii pianistille, laulajalle ja tanssijalle sekä vuonna 1982 Kööpenhaminassa esitetty Red Song kahdelle tanssijalle ja yhdeksän hengen orkesterille. Ylitse vuoren lasisen -kokoelmaa pidetään Tynnin parhaana kokoelmana, pääteoksena. Lukija voi nähdä siinä paljon toivoa, jota runous, tai taide ylipäätään, tuo ahdistuneiden ihmisten elämään.

Next

Vaiheet 2

lasinen vuori

Teatterimusiikkia Edelmann on tehnyt maamme rajojen ulkopuolella; erityisesti Saksassa, mutta myös Itävallassa, Italiassa ja Englannissa. Levy koostui Edelmannin lauluista, joita Rauber ja Jouannest olivat sovittaneet. Täällä toisen tähden alla Jaana mainitseekin jo Toni Edelmanin Tynni-sävellykset. . She combines a strong visual style in video, décor and costumes with witty content and a layered sound composition to dig deep into her audience mind. Kuitenkin, kun runoa lukee tarkasti, se on melko toivoton, ja toivoton nimenomaan runoiljan näkökulmasta.

Next

Luettua elämää: Aale Tynni: Ylitse vuoren lasisen

lasinen vuori

Ylhäällä kylmä on ihmisen, tiesitkö sen? Kokoelmaan sisältyy myös erikoisuus, nimittäin runo Hellaan laakeri, jolla Tynni voitti olympiakultaa Lontoon olympialaisissa vuonna 1948 taidelajien lyriikkasarjassa. Tytön lauluun ihastutaan, mutta hänen elämänviisautta epäillään, sillä eihän tuollaista maata voi olla olemassakaan. En ole päässyt elämäkerrassa vielä kohtaan, jossa tätä kokoelmaa tai näitä runoja käsiteltäisiin. Hän oli hyvin tuottelias runoilija, joka kirjoitti koko elämänsä ajan. Lukiessani Aale Tynnistä kirjoitettua elämäkertaa huomasin, etten ole koskaan lukenut häneltä kokonaista runokokoelmaa.

Next

Lasinen vuori

lasinen vuori

Ainakin Toni Edelman on niitä säveltänyt ja tulkitsijoina ovat olleet muun muassa Eija Ahvo ja Samuli Edelman. Hänen mittava elämäntyönsä ansaitsee huomiota, sillä eurooppalainen moderni runous ei ehkä olisi meillä juurikaan tunnettua ilman tätä ahkeraa kääntäjää. Kansainvälistä huomiota tuli kun hänen säveltämänsä kolme laulua Pablo Nerudan runoihin palkittiin toisella palkinnolla kansainvälisessä Pablo Neruda -sävellyskilpailussa vuonna 1974. Oma lukukokemukseni oli vähän ristiriitainen. Turhaan ei Yeatsin käännösteoksen kanteen ole erikseen nostettu myös suomentajan nimi.

Next

Luettua elämää: Aale Tynni: Ylitse vuoren lasisen

lasinen vuori

Hovissa suru on päätetty peittää ainaisella juhlimisella. Toisaalta hän sai kiitosta omasta persoonallisesta ja kirkkaasta runoilijanäänestään, joka hänen pääteoksessaan soi vangitsevana. Her performances have a dynamic character, filled with raw emotion on the one hand, and a clean, controlled choreography on the other. Ylitse vuoren lasisen perustaa satujen lumoukseen, ja ensimmäisen osan nimi onkin Satu. Ihailin nimittäin Tynnin perusteellista ja kaunista kääntäjäntyötä muutama vuosi sitten, kun luin irlantilaisen nobelistirunoilijan, runoja. Vuosikymmenen jälkipuoliskolla hän aloitti yhteistyön myös berliiniläisen -teatterikorkeakoulun kanssa opettajana ja eri projektien säveltäjänä.

Next

Lasinen vuori (feat. Yona)

lasinen vuori

Mustapäähän, joka Haavion ensimmäisen vaimon Elsa Enäjärven kuoleman jälkeen johti avioliittoon. Pari kuukautta siinä meni, mutta levy jonka halusin löytyi Teidän kautta. Itse asiassa olin tutustunut kirjailijaan juuri runouden kääntäjänä. Osallistun tällä viikolla kirjabloggaajien -blogi. Siinä on paljon surua, mutta myös vahva tehtävä, joka runoilijalle on annettu. Her over 27 works have been performed more than 15 countries worldwide.

Next

Vaiheet 2

lasinen vuori

Koska aihe on pian taas ajankohtainen, siteeraan lopuksi runon viimeisen säkeistön. . Näin siinä väsymystä elämäntilanteeseen, josta haluaisi pois. Nykylukijana minua eivät lopulta niinkään haitanneet riimit, eikä toisto, vaan häiritsevintä olivatkin oi-huudahdukset ja ma-persoonapronomini. Ylhäällä yksin on ihminen, tiesitkö sen? Muutaman vuoden ajan olin kyseistä levyä tuloksemattomasti etsinyt. Suurin osa runoista soi kirkkaina ja sujuvina.

Next

Lasinen vuori

lasinen vuori

Vuosina 1977—1978 Edelmann opiskeli sävellystä Siegfried Matthusin johdolla Itä-Berliinin Akademie der Künste -taideakatemiassa ja työskenteli samalla ohjaaja assistenttina -teatterissa. Perinteisen runon loppusoinnut tuntuivat kuitenkin paikoin häiritseviltä, suorastaan pakottavilta. Tyttöä pyydetään jäämään kuninkaan tyttäreksi, mutta eihän hän voi jäädä paikkaan, jossa ei saa itkeä: Minulla ainoa kosketus Aale Tynniin ja hänen runouteensa on juuri laulujen kautta. The Finnish Cecilia Moisio 1978 is a choreographer, director and performer based in the Netherlands. Runokokoelman kertojanääni on vahvasti naisellinen ja tunteellinen.

Next

Toni Edelmann

lasinen vuori

Teillä oli levy myynnissä, toimitusaikana 2-3kk. Tynnin runot ovat kauniita, hyvin harkittuja ja hallittuja. Nämä on nimetty runoiksi, mutta lähes lauluja ne ovat: rytmillisiä ja loppusoinnullisia. Esimerkiksi runossa Peukaloisen matka villihanhien parissa on selvää lähtemisen halua, mutta myös ymmärrys yksinäisyydestä, siitä, että jos kaiken jättää taakseen, joutuu myös kärsimään: - - Yksin on Peukaloinen. Perinteisen runon toisto tekee runoista kuin lauluja. Aale Tynni kirjoittaa uudelleen muuassa Lumikin ja Ruususen. Opetustoimensa ohella hän toimi 1970—1980 kuoronjohtajana.

Next

Vaiheet 2

lasinen vuori

. Yhteisluentana elämäkerta ja runot toimivat loistavasti ja syvensivät toinen toisiaan. Her style is unpolished, at times disturbing, and highly demanding on the abilities of the performers. Edelmannin ensimmäinen puoliso oli näyttelijä. Elämäkerran myötä kokoelma nivoutui Tynnin elämään ja suomalaisen runouden kentälle ja runoista esitetyt analyysit olivat asiantuntevia ja oivaltavia. Haavion ja Enäjärven tytär Katarina Eskola on käsitellyt tätä asiaa toimittamassaan Valistuksen sukutarinassa, jossa hän tuo esiin vanhempiensa elämän näiden omien kirjoitusten kautta.

Next